Ние сме повеќе од вода, ние сме вода во движење. движење. движење.

Нашата следна трка е на 05.06.2022

Play Video

Поддржано од

mrtoner
За XCO Куманово

CROSS COUNTRY RACE

ХСО Куманово е крос кантри патека лоцирана на 3км од Куманово во месноста Студена Вода. Патеката е во должина од 5.2 км со вкупно искачување од 170 м н/в. 

Патеката е креирана по сите стандарди која изобилува со стрмни нагорнини, надолнини, скокови, дропови и рок гардени кои ја прават динамична со многу промени ви ритамот на натпреварувачите.

Уникатна и адреналинска патека која ги задоволува и најпрефинетите натпреварувачки стандарди.

+
години постоиме
трки организирани
+
учесници
velosipedska federacija na makedonija
agencija za sport
opstina kumanovo
uci

XCO КУМАНОВО НИЗ ГОДИНИТЕ

2021

Државно првенство на Македонија

Истата година следуваше и државното првенство на Македонија на кое беше донесена и конечната одлука во соработка со ВФМ да се одржи и првата УЦИ трка од категорија Ц1 на 05 јуни 2022год.

2021

Генерална проба за настан од УЦИ Ц1

2021 год, повторно организација на највисоко ниво со натпреваручи од Србија, Бугарија, Црна Гора и Македонија, целиот настан беше организиран како генерална проба за настан од УЦИ Ц1 категорија со запазување на строги правила за тој тип натпревари.
За прв пат на овие простори по идеја на Емил Цветанов беше изработен 15 метарски мост, кој е симбол на една вистинска амбиција за успешна промиција на оваа дисциплина.
Оценките од сите присатни и учесници само го потврдија успехот на целиот настан.

2020

Национален шампионат

2020 год иако најавена трка во календарот на УЦИ, поради пандемијата мораше да биде одложена и организирана како трка за национален шампионат.

2019

Интернационален натпревар

Следуваше натпревар во 2019 год. на кој учество земаа и натпреварувачи од Србија и Бугарија,со кое допринесоа натпреварот да прерасне во меѓународна трка.
Сите пофалби пристигнаа од гостите кои не ги криеја нивните впечатоци за нивото на организација и прекрасната патека креација на Емил Цветанов, Борис Стефановски и Денис Ѓорѓиевски.

2018

Државно првенство

По успехот и нивото на организација, на барање на ВФМ истата год. се одржа и државното првенство повторно на највисоко организациско ниво.

2018

Првата трка

По оформување на клубот и зачленување во ВФМ, 2018 год. се одржа првата трка за национален шампионат организирана на високо ниво невообичаено за овие простори.

2017

Почетоците

Се започна по идеја На Емил Цветанов 2017 год, кој до тогаш посетуваше натпревари низ Македонија натпреварувајки се во хоби класа, ентузијаст кој веруваше дека и Куманово може да биде на мапа на престижните натпревари во планински велосипедизам.

учесниците за XCO Куманово

Благодариме на сите поддржувачи на XCO Куманово

... Na moje veliko zadovoljstvo 16. maja 21. ucestvovao sam na trci u Kumanovo, Makedonia,organizatora Cross Cycling. Start trke je bio smesten na izletistu Studena Voda. Duznost mi je da pohvalim organizatora trke, kako na samoj organizatiji tako i za stazu koja je na mene ostavila zelju za ponovni dolazak. Staza ima sve elemente koje bi trebala da ima svaka ozbiljnija xco trka. Nekoliko jump-a, rock garden-a, tehnickih delova i dosta single track-ova sto stazi daju posebnu car u kojoj treba uzivati. Svi ovi elementi stazu cine dosta dinamicnom pa samim tim iziskuje puno snage i eksplozivnosti. Mislim da je lokacija staze vise nego odlicna, sto daje prostora da se staza iz godinu u godinu usavrsava i menja.
Marko Stanimirovikj
Srbija
Congratulations for the organization and for your hard work on the track which have new technical parts every year. It is more and more difficult and interesting every time I participate in this competition and I can't wait for the 2022 edition!
Stefan Mancev
Bulgaria
Трасето в Куманово е едно от най - предизвикателните на които съм се състезавал. С многото си скокове, технични спускания и трудни изкачвания, то не отстъпва по нищо на състезанията от най - висок клас във всяка точка на света. Организацията е на много високо ниво и съм сигурен, че няма да останете разочаровани. Ще се видим по трасето.
Alek Bonev
Bulgaria